Tekststørrelse
Motherhood Parenthood
Velkommen til konferanse! Program og påmelding
Prosjektleder i Oppegård kommune, Anne Witberg, skriver i samarbeid med KoRus-Øst et inspirasjonshefte om de erfaringer som er gjort. Ønsket er å inspirere andre kommuner til å gå i gang med tilsvarende tilbud til denne målgruppen. Motherhood og Parenthood er prosjekter med overføringsverdi til andre. Anne Witberg har allerede vært i flere kommuner og snakket om hvordan de har startet og driver prosjektene. Inspirasjonsheftet vil bli lansert på inspirasjonskonferansen 7.juni. (Foto: KoRus-Øst).
'Tenk deg…..å bli foreldre til en tenåring. Det lille barnet som litt etter litt forandrer karakter til en du tidvis ikke kjenner igjen. Trekker seg unna, inn i sin egen hule…..lukker døren bak seg og forsvinner….ikke bare inn på sitt eget rom, men også i dag inn i en verden de aller fleste foreldre frykter på ulike måter……den digitale verdenen. Tausheten og tilbaketrekningen kan ta en hel kveld, en hel uke eller to og etter hvert bli den nye normalen. Lange samtaler over middagsbordet, og kosen i sofakroken renner ut som sand gjennom fingrene på deg, de koselige søndagsturene sammen forvitrer……det må soves og deles med andre enn deg som forelder….Samtalene avsluttes ofte med et sukk og stønn over hvor håpløs du er og som forelder kjenner du på den uunngåelige frykten alle får kjennskap til i denne tidvise unntakstilstanden av en alder…… frykten for å gi slipp…..for om det kommer til å gå bra med poden…..for alt det du ikke forstår av endringene……om det du har gitt så langt er nok til å begynne å bevege seg alene i verden…….
Motherhood er grupper for mødre til tenåringer på 7.-10.trinn i Oppegård kommune. Det er 12 mødre i hver gruppe. Motherhood er et pusterom der mødrene møtes to timer, en gang i uken over åtte uker med ulike temaer gruppen selv velger fra en temaliste. Fagpersoner inviteres inn for dialog og kunnskapsdeling. Tilbudet er for alle mødre i målgruppen. Målet er å støtte og styrke rollen som mor til en tenåring. Dette gjøres gjennom kunnskapsoverføring, bevisstgjøring, refleksjon, erfaringsdeling og nettverksbygging. Tilbudet er i dag gratis.
Parenthood er i dag foredrag for foreldre og andre med relasjon til tenåringer. Kunnskapsrike og engasjerende foredragsholdere deler kunnskap og tips om hvordan vi på best måte kan møte og forstå tenåringene. Målet er kunnskapsoverføring og bevisstgjøring som styrker og støtter relasjonen til tenåringene. Foredragene koster i dag kr. 100,- og holdes i Kolben Kulturhus på Kolbotn.
Historikk August 2016 startet det en pilot i Motherhood med mål om å styrke og støtte rollen som mor til tenåringer i Oppegård kommune. Tilbudet skulle være åpent for alle mødre i målgruppen. Mødre med døtre i Sisterhood (grupper for jenter på ungdomskoletrinnet) ønsket seg et sted de også kunne møtes å få påfyll og møte andre mødre i samme situasjon. Midler ble søkt fra KoRus-Øst og en pilotgruppe skulle gjennomføres innen 31.12.2016.
Etter å ha utarbeidet rammeverk og innhold, gikk vi i gang med rekrutteringen av mødre. Vi valgte å kommunisere et budskap om at vi ønsket kompetansen og ressursene mødrene hadde for å bygge et meningsfullt tilbud til tenåringsmødre i kommunen og inviterte til en historisk satsning for målgruppa i Oppegård kommune. Tjenestedesign og brukerfokus var primært inngangen.
Det var med en gang stor interesse og engasjement for å være med i en Motherhood gruppe, vi kunne startet opp 4/5 grupper umiddelbart. En herlig gjeng engasjerte og interesserte mødre ble tilfeldig trukket ut og pilotgruppen møttes gjennom høsten i ni temakvelder. Temaer, atmosfære og MI (Motiverende Intervju) som metode for tilnærming til gruppa ble satt ut i livet og det ble en suksess! Etter å ha evaluert alle kveldene kunne vi konkludere med at dette hadde gitt mersmak og mening for deltakerne. Pilotgruppen bestilte selv tre nye kvelder med temaer for 2017! Motherhood var i gang og KoRus-Øst ga midler til å fortsette prosjektet i 2017.
Bruker i fokus Motherhood er bygget opp utfra tjenestedesign som metode og brukerfokus. Dette for på best mulig måte å skape et meningsfylt tilbud for mødrene. For å skape engasjementet og motivasjonen for deltakelse og investering av tid, må vi treffe mødrene i det som gir mening for dem. Dette innebærer at hver gruppe får velge sine temaer utfra en oppsatt meny. Menyen er laget basert på erfaringer gjort av mødre til tenåringer.
Temaer og gruppedynamikk De ulike temaene som gruppene blir forespeilet er kommet til gjennom erfaring og dialog med mødre til tenåringer. Noen av temaene er ”Perfekt/Uperfekt”, ”Den gode samtalen om de vanskelige temaene”, ”Seksualitet”, ”Rus”, ”Mentorpedagogikk”, ”Mindfullness”, ”Sosiale medier og spill i relasjon til tenåringen” og ”Sjef i eget liv”. Vi introduserer også i 2018 noen nye temaer som for eksempel ”Psykologisk Førstehjelp”.
Vi har valgt å bruke MI – Motiverende Intervju som metode for tilnærming i gruppen. Grunnholdningene med b.la. ydmykhet, respekt, likeverd, autonomi og vilje/evne til å lytte står sterkt i relasjon til gruppedeltakerne. Det å relatere og reflektere høyt er viktige elementer for gruppedynamikken. Med kommunikasjonsverktøyet i MI har vi et godt utgangspunkt for å løfte frem refleksjon for bevisstgjøring. Målet er å overføre kunnskap, få tak på egen styrke og dele erfaringer. Dette gjøres i en dialogbasert tilnærming i gruppa hvor likeverd står i sentrum.
Prosjektleder leder og følger hver gruppe, selv når det er andre fagpersoner inne på de ulike temaene. Dette skaper stabilitet og forutsigbarhet i gruppa og ivaretar noe av tryggheten i gruppa til tross for nye fagpersoner inn.
Evalueringer Motherhood har utarbeidet evalueringsskjemaer som gir konkrete tilbakemeldinger fra hver kveld gruppen møtes og en avsluttende evaluering ved siste kveld. Det har hele veien vært veldig gode tilbakemeldinger på det å være i gruppen og temaene som har vært presentert. Vi er også nå i gang med evaluering av de som har vært i grupper fra ½ - 1 år tilbake i tid for å måle effekt over tid. Det vi ser så langt indikerer at tilbudet sannsynlig kan ha påvirkning og effekt både på rollen som mor og på relasjonen til tenåringen også over tid.
Status Motherhood og Parenthood kan siden oppstarten høsten 2016 se tilbake på en aktiv og spennende periode:
Motherhood og Parenthood inspirerer Etter vel 1 ½ års drift av prosjektene Motherhood og Parenthood med veldig gode tilbakemeldinger, gis det nå mulighet for å lære mer om hvordan Oppegård kommune har etablert sitt forebyggende arbeid mot foreldre til tenåringer.
Motherhood er et unikt tilbud hvor du i dag som mor til en tenåring kan sette deg i en gruppe med mødre i tilsvarende situasjon, få tilgang på en fagperson, stille spørsmål, høre andre mødres erfaringer og sammen reflektere over de gleder og utfordringer vi alle møter i denne spennende tenåringstiden?
Gjenkjennelse, støtte, verktøy for kommunikasjon og relasjon og nye nettverk er noe av det mødrene i Motherhood melder som de viktigste elementene ved deltakelse i gruppe.
Viljen til investering av tid i en hektisk hverdag og mødrenes engasjement i sin rolle som mor til en tenåring gir både håp, stolthet og glede over deres ønske om å navigere denne tiden på en mest mulig hensiktsmessig måte. Det er ingen tvil om at de er ressurser i sine tenåringers liv.
”En fantastisk opplevelse. Erfaringen kommer både oss selv og barna våre til gode. Tenåringene får rett og slett mer kompetente foreldre” (To mødre i Motherhood Nettverksgruppen)