Tekststørrelse
Hvordan preger Koronastengte skoler ungdom fra Innlandet?
Korona-epidemien har ført til at elever over hele landet har hatt uker med hjemmeskole, og de er blitt underlagt strenge restriksjoner på hva som er lov å foreta seg på fritiden. For å forstå hvordan tiden under Covid-19 oppleves for ungdom gjennomførte KoRus-Øst en anonym spørreskjemaundersøkelse blant ungdom i vår region
Ved å tilby ungdomskoler i Innlandet og deler av Viken å gjennomføre en kort undersøkelse om livet under korona-epidemien, ønsket KoRus-Øst å bistå kommunene med å fremskaffe et kunnskapsgrunnlag til å utforme en god ungdomspolitikk.
Undersøkelsen inneholdt spørsmål om hvordan ungdom opplevde relasjoner og vennskap i en periode hvor sosial kontakt var svært begrenset. Hvordan endret koronastengte skoler hverdagen deres, bruken av nett, sosiale medier og data- og pengespill. Elevene skulle besvare undersøkelsen som del av hjemmeundervisningen. Beregnet svartid var rundt 20 minutter.
Målet av undersøkelsen
Formålet med undersøkelsen er å forstå hvordan tiden under Covid-19 oppleves for ungdom. Det er et behov for å kartlegge ungdoms hverdagsliv og livskvalitet, og hvordan de opplevde koronasituasjonen mens de ennå var underlagt strenge restriksjoner. Ungdommen er en samfunnsrelevant målgruppe som må tas på alvor. Resultatene fra undersøkelsen vil gi viktig informasjon til skolene, kommunen og samfunnet generelt. På den måten får skolene blant annet en tilbakemelding på hvordan hjemmeundervisning fungerte. Undersøkelsen var en mulighet for ungdom til å fortelle politikere, forskere og andre om deres liv under koronaepidemien.
Gjennomføring av undersøkelse
Spørreskjemaundersøkelsen ble gjennomført elektronisk i programmet Questback. Undersøkelsen ble tilbudt alle ungdomsskoleelever i Innlandet og deler av viken – 8.-10. trinn som enten har planlagt å gjennomføre, eller allerede gjennomført ungdataundersøkelsen i 2020.
Personhensyn og etikk
KoRus-Øst er ansvarlig for undersøkelsen. Vi brukte Questback som ekstern leverandør for å samle inn data. Ved å bruke Questback var det mulig å unngå at IP-adressen lagres. Dessuten hentet vi ikke inn personopplysninger. For å ivareta anonymiteten spørres det kun etter kjønn og kommune.
Kontaktinformasjon prosjektleder
Marja Leonhardt
+47 47 15 04 65