Tekststørrelse
Hva er spilleavhengighet? Hva bør man gjøre om barna spiller mye dataspill? Hvordan foregår behandling av spilleproblemer? Hva ligger i markedsføring av pengespill? Bidrar media til moralsk panikk når de skriver om dataspill? Og går det egentlig an å tilegne seg nyttige ferdigheter i penge- og dataspill? Dette er bare noen smakebiter på temaer vi vil ta for oss i vår nye podkast: SPILLRADIOEN!
Siden 2001 har KoRus-Øst hatt spilleavhengighet (pengespill) som en nasjonal funksjon[1]. I 2009 ble dataspillproblematikk også en del av vårt nasjonale ansvarsområde. I løpet av disse årene har vi formidlet om spill og spilleproblemer i hundrevis av foredrag over hele landet; vi har trykket titusenvis av foreldreveildere[2] selvhjelpsguider[3] og annet spillrelatert materiell; vi har deltatt aktivt i samfunnsdebatten om penge- og dataspill og vi har laget et brettspill med mål om å spre kunnskap på en ny og morsom måte.
Nå er tiden moden for å samle våre beste råd og diskusjoner i en podkast; i november lanserer vi podkasten «Spillradioen» der vi hver tredje uke publiserer nye episoder knyttet opp mot vårt arbeid innen kompetansehevende tiltak på spillfeltet. Selv om noen episoder tar for seg alvorlige temaer, vil samtalene balansere mellom alvor og en lettbeint tilnærming, «Spillradioen» skal ha en levende form for å appellere til flest mulig.
Hvem står bak?
Deltakerne i «Spillradioen» er oss; spillteamet ved KoRus-Øst bestående av Stian Overå, Niri Talberg, Øystein Bjørke Olsen og Magnus Eidem. Samlet har vi bred erfaring og lang fartidstid med ulike sider ved data- og pengespill, slik som behandling, forebygging, forskning og spillpolitikk. I podkasten vil vi derfor dekke ulike temaer og problemstillinger innen fagfeltet. Magnus er teknisk ansvarlig og sørger for klipping og ferdigstilling av episodene, i tillegg til vignett/jingle og grafisk layout. Intern kompetanse på lydarbeidet gjør oss mer fleksible sammenlignet med leie av eksternt studio og gir større frihet i arbeidet med å skape dagsaktuelle episoder. Vi svarer også gjerne på innsendte spørsmål fra lyttere, dette kan være innspill til tema og relevante gjester – eller konkrete problemstillinger som ønskes drøftet av panelet.
Hva med gjester?
Etter lang erfaring i fagfeltet har vi et stort kontaktnett og mange samarbeidspartnere over hele landet. Disse miljøene og personene vil vi bruke aktivt i podkasten. Aktuelle gjester vil være forskere, behandlere, spillutviklere, gamere, esport-utøvere, brukerorganisasjoner og andre relevante personer innen spillfeltet. Hvem vet, kanskje du blir gjest i podkasten?
Hvorfor podkast? Hovedmålet med «Spillradioen» er å spre kunnskap om spillproblematikk på en ny måte. Ved å være mer digitalt tilgjengelig, håper vi å kunne treffe et bredere publikum. Vi har møtt mange personer som har blitt veldig interessert i et gitt tema etter noe de selv har opplevd, kanskje de er bekymret for en venns spilling eller de vurderer å søke på en esport-linje. Da kan det være nyttig å finne en podkast som de kan høre når det passer dem.
Hvem håper vi vil lytte? Vi håper at «Spillradioen» vil treffe alle mennesker som ønsker å lære mer om spill og spillproblematikk. Den aktuelle lytter kan være opptatt av alt i fra forskning, til spillpolitikk og hjelpetiltak. Det vil også være episoder som tematiserer forskjellige utfordringer i arbeidsplassen og i hjemmet, slik som for eksempel foreldreregulering av gaming. Det er naturlig å tenke at aldersgruppen på lyttere for de fleste episodene vil ligge fra 30 år og oppover.
Spilleavhengighet og problemskapende dataspilling er et relativt smalt felt, sammenlignet med eksempelvis rusfeltet. Vi har ikke urealistiske forventninger til antall lyttere, men tenker at publikum vil være de som aktivt søker råd og veiledning som kan heve egen kompetanse. «Spillradioen» vil ikke inneholde spillanmeldelser eller spillanbefalinger. Likevel, vi deler på egne spillerfaringer der det er relevant, som for eksempel ved å reflektere rundt spillstruktur og vanedannende elementer, innhold i spill og aldersgrenser eller spillinnretninger som retter seg mot kjøp av digitale gjenstander.
Vi høres!
[1] https://www.rus-ost.no/nasjonal-funksjon
[2] https://www.rus-ost.no/publikasjoner/dataspill-foreldreveileder-1
[3] https://www.rus-ost.no/publikasjoner/pengespill-selvhjelpsguide