Tekststørrelse
Vi kaller dem spillfeltets eksistensielle spørsmål.
Av Niri Talberg, Stian Overå, Magnus Eidem og Øystein Bjørke Olsen - alle ansatt ved KORUS Øst
Enkelte gåter i spillverden er nærmest mytiske:
Hvordan står det egentlig til med de som bruker veldig mye tid på dataspill?
Hvorfor er det nesten ingen jenter som gamer?
Hva kan man lære av spill?
Hva er greia med e-sport?
Hva vil det si å være dataspillavhengig, og hva må foreldre vite?
I mer enn et kvart århundre har spillgruppa på KORUS Øst jobbet med kunnskapsformidling om spill og spilleproblematikk, men noen spørsmål blir vi aldri helt ferdige med.
Gåten om jente-gamerne
Niri ble så besatt av det første spørsmålet at han skrev en rapport på over hundre sider der han analyserte resultater fra Ungdata, landets største spørreundersøkelse om ungdom.
Niris innsats ga mye kunnskap om hvem storspillerne er og hvordan de har det. Men hvorfor storspillere, og da særlig jenter som spiller mye, svarte bekymringsverdig innen enkelte områder, er fortsatt en gåte. Svaret på hvorfor det er så få jenter som gamer, forble også uløst.
Lavere sosial status blant jenter
Kollega Marja Leonhardt har hjulpet oss med å forstå mer av hva kjønn betyr for ungdoms spillerfaringer. Gjennom intervjuer fant hun at gaming hadde lavere sosial status blant jenter enn gutter på ungdomsskolen.
En del av jentene fortalte at de egentlig likte å spille, men at et fellesskap og andre spillinteresserte jenter er vanskelig å finne. I motsetning til jentene brukte guttene «gamer» om seg selv, og spill ble snakket om som en delt interesse og lidenskap blant guttene.
Gaming er blitt stuerent
Etter TV og video var det dataspill som overtok rollen som «farlig medium» på 1990-tallet. De siste årene har vi sett at dataspill har blitt mer stuerent – også i skole og utdanning. Mange lærere har fått øynene opp for spillenes evne til å trollbinde elevene og holde motivasjonen oppe over lengre tid.
Blant dem er Tobias Staaby som har gitt ut en bok om hvordan dataspill kan brukes i skolen for å fremme læring. Han er også godt i gang med en doktorgrad om samme tema. Tobias har lært oss mye om hvordan dataspill kan brukes i undervisningen og hvorfor det er en god ide.
Tror på OL-gull
Stian skal de neste fem årene forske på e-sport gjennom et postdoktorstipend, og han har stor tro på at den nye idretten vil gi Norge mange OL-gull i framtiden. Han har intervjuet en rekke dedikerte spillere på både bredde- og toppnivå, og har funnet noen svar på hvorfor millioner av mennesker liker å se på e-sport.
At e-sportsklubber ofte trekker frem kosthold, søvn og fysisk aktivitet som viktig for å prestere bak tastaturet, gjør at Stian har troa på at e-sport kan passe for mange.
Kåret til årets doktorgrad
Turi Reiten Finserås har nylig fullført en doktorgrad om dataspillavhengighet. Hun ble belønnet med prisen «årets doktorgrad» under Psykologikongressen 2021.
Dersom hun ikke kan svare på hva det vil si å være dataspillavhengig, så kan ingen det.
Turi har funnet svakheter i systemet som brukes for å måle dataspillavhengighet, og mener det er mindre treffsikkert for gutter enn for jenter. Hun fant også at fedre spilte mer sammen med barna sine enn mødre.
Podkastgeneralen som hjelper foreldre
Magnus, podkastgeneral for «Spillradioen», er vår desidert mest rutinerte foredragsholder. Han er programmert til å takke ja når han blir bedt om å komme med råd til foreldre om dataspill.
Magnus har laget flere videoer med smakebiter fra spill med 18-årsgrense, for å vise foreldre hvilket innhold yngre barn møter på i spill som «Grand Theft Auto» (GTA). Magnus er opptatt av at foreldre må finne riktige løsninger for sine barn. Han beroliger de voksne med at de ikke selv trenger å bli spilleksperter for å kunne ta mer informerte valg rundt barnas spilling.
Møt ekspertene
Alle disse ekspertene kan du oppleve i seminaret Unge gamere - av KORUS Øst. Da vil Øystein få utløp for en livslang drøm om å være en blanding av talkshowvert og faglig toastmaster.
Og kanskje, kanskje vil vi få et endelig svar på noen av våre eksistensielle dataspillspørsmål.
Sendingen kan ses her.
Foto: Fredrick Tendong / Unsplash