Tekststørrelse
Er du en selvsentrert eller klientsentrert hjelper?
Av: Anne Maack Hansen, Spesialrådgiver KORUS Øst
Å være en god og aktiv lytter kan utgjøre en stor forskjell - det er velkjent.
Å bli hørt, ved at noen gir sin fulle og hele oppmerksomhet, styrker selvfølelse og egenverdi. Troen på den andres evne til å selv utforske erfaringer og oppfatninger, støtter autonomi. Rom til å dele og følge refleksjoner som kommer opp, kan skape motivasjon og retning.
Vår respons er avgjørende
Å skape dette uforstyrrede rommet for utforskning, krever at vi som samtalepartnere er bevisst vår egen respons i samtalen.
I Motiverende Intervju (MI) er refleksiv lytting en grunnleggende ferdighet for nettopp dette. Vi ønsker å reflektere tilbake det klienten selv sier noe om, for å øke klientens bevissthet om eget ståsted. Å lykkes fordrer at vi unngår å bringe inn vårt eget – en fristelse som kan forstyrre klientens rom for utforskning og tydeliggjøring av sitt selv.
En selvsentrert hjelper tar plass i klientens rom med «ekspertise» og «erfaring», og resultatet kan bli brudd og omveier i klientens prosess. I bevissthet og refleksjon over egen rolle som hjelper, fins derimot et potensiale for å bli en god lytter og samtalepartner.
Pioneren Gordon
Thomas Gordon var en amerikansk psykolog og pioner innen undervisning av kommunikasjonferdigheter. Han var opptatt av hvordan hjelperens respons kunne blokkere og fjerne oss fra refleksiv lytting, eller det han kalte aktiv lytting.
Gjennom sine tolv blokkeringer for lytting («Twelve roadblocks to listening»), gir han konkrete innspill om hva det kan være meningsfylt å reflektere over i egen praksis.
De tolv blokkeringene er:
1. Beordre, styre eller kommandere
2. Advare, formane eller true
3. Komme med råd, forslag eller løsninger
4. Forsøke å overtale med logiske slutninger, argumenter eller foredrag
5. Fortelle folk hva de bør gjøre, moralisere
6. Er uenig, dømmer, kritiserer eller beskylder
7. Er enig, anerkjenner eller roser
8. Bringer skam over, latterliggjør eller bruker merkelapper og betegnelser
9. Tolker eller analyserer
10.Forsikrer, sympatiserer eller trøster
11. Stiller spørsmål eller sonderer
12. Trekker seg tilbake, distraherer, tuller, tøyser eller skifter tema
Punkt 1-5 handler om å påvirke autonomi. 6, 8 og 9 signaliserer noe om å være ukvalifisert eller feil. 7 og 10 handler om å benekte problem eller forsøke å få personen til å føle seg bedre. Punkt 11 forsøker å løse for. 12 er å avlede eller unngå tema.
Å øve kommer andre til gode
Thomas Gordon gir gode ledetråder og muligheten til å reflektere over egen rolle som lytter. Noen av rådene kan høres selvfølgelige ut, og i teorien er lytting kanskje enkelt, men analyser av samtaler viser at praksis er noe helt annet.
Å sette av arbeidstid til å øve kan være en god investering. Jeg har selv hatt stor nytte av å skape et rom med en kollega eller en samtalepartnere, der vi har utforsket rollen som lytter og hjelper, noen ganger også med en observatør.
Det er interessant og meningsfullt å finne ut av hvor mine egne blokkeringer er, i møte med en klient eller en venn. Å øve gir trygghet og muligheter for meg i rollen som hjelper, og kommer også klientene våre og andre rundt oss til gode.
Jeg ønsker deg lykke til med din refleksive lytting – og utforskning av blokkeringer.
Kilder:
Motiverende samtale; William R.Miller/Stephen Rollnick
www.gordontraining.com
Les mer om Motiverende Intervju på rus-ost.no.
Foto: Dmytro Tolokonov/Unsplash og Kai Nygaard