Tekststørrelse
Er det greit å være hjemme fra skolen om man har kjærlighetssorg? Eller hva med å lage falsk profil på sjekkeapper eller sosiale medier, for å finne ut om kjæresten er utro?
Av Niri Talberg (PhD), spesialrådgiver i KORUS Øst
Dette er eksempler på moralske dilemma ungdom møter gjennom Mestringsspillet. Og som fører til spontane diskusjoner blant elevene.
Spillet ble lansert tidligere i år og det første opplaget gikk raskt unna. Nå står en ny leveranse klar på lageret til KORUS Øst (Kompetansesenter Rus Øst) i Hamar. Spillet er gratis, og de som bruker det til undervisning får tilsendt fem spill, andre ett.
Samsvarer med læreplanen
Brettspillet er tiltenkt det tverrfaglige temaet Folkehelse og livsmestring, som kom inn i læreplanen høsten 2020. Mestring gjennom lek er noe Utdanningsdirektoratet nevner spesifikt, og den tilnærmingen har vi tatt på alvor.
Elevene må både ta stilling til hva de selv mener om et moralsk dilemma, og de må ta andres perspektiv ved å gjette hva en medelev har svart.
Spillet inneholder fem spørsmålskategorier: oppvekst og læring, fysisk og psykisk helse, skjerm og andre medier, rus, lett blanding. Tre eksempler på spørsmål er: Hvorfor fungerer vaksiner? I hvor stor andel dødsulykker på norske veier er årsaken en ruset sjåfør? Hvor mange 13-14 år gamle gutter oppgir at de har spilt dataspill med anbefalt aldersgrense 18 år? (Test deg selv, svarene står nederst).
Hva sier lærerne?
I vår gjennomførte vi en spørreundersøkelse der vi fikk svar fra 16 lærere som har benyttet spillet i klasserommet, og resultatet er gledelig lesning. 54 % var helt enige og 38 % litt enige i at elevene lærte mye av spillingen. 77 % var helt eller litt enig i at elevene syntes det var gøy. Like mange mente at spillet med fordel kan brukes av samme gruppe flere ganger. Og over 90 % av lærerne svarte at det frister å ta opp dilemmaene i andre sammenhenger.
Gjennom åpne spørsmål ble lærerne invitert til å dele sine erfaringer. Flere fremhevet ufarliggjøring av moralske spørsmål, og at elevene deltar i en naturlig dialog der de lærer mye av hverandre.
En lærer svarte: «Veldig kjekt med et brettspill som omhandler mye av det pensumet vi har. Bra med en motvekt til alt det digitale. Fint med variasjon av faktakunnskap og refleksjon. Elevene likte veldig godt å jobbe med dette. Det å ha en litt annen tilnærming til teorien er gull verdt. Tusen takk!»
Vi spurte lærerne om de mener spillet er en god metode for å lære om livsmestring. En av respondentene skrev følgende: «Absolutt! Fin kombinasjon av kunnskap og refleksjon. Ble gode diskusjoner og eksempler underveis!».
I spørreundersøkelsen ble vi sterkt oppfordret til å lage en tilsvarende utgave for videregående skole. Denne tilbakemeldingen tok vi til oss, og vi er nå i startgropen med en ny versjon, men det er en annen historie.
Spill og bli klok!
Klikk her for å få spillet gratis
Se video av en klasse som tester spillet
Mer om tanken bak spillet
Foto: Kai Nygaard
Svar 1: Vaksiner består av svake smittestoffer – immunforsvaret vårt kjenner så igjen smittestoffene og gjør oss immune. 2: Omtrent en av tre dødsulykker på norske veier skyldes ruset sjåfør. 3: Omtrent 3 av 4 (75 %) av gutter på 13-14 år oppgir at de har spilt dataspill med anbefalt aldersgrense 18-år.
Var det vanskelig? Fortvil ikke, elevene får alltid tre svaralternativer på spørsmålene.