Tekststørrelse
Av: Niri Talberg, Mari Finstad Evenby og Stian Overå, spesialrådgivere KoRus-Øst
Høsten 2020 kom et nytt tverrfaglig tema inn på læreplanen for 8. trinn: Folkehelse og livsmestring. Siden temaet er tverrfaglig skal det ikke bare inn i ett fag, men i alle fag. Men hva ligger i det nye temaet Folkehelse og livsmestring og hvordan lærer man det?
Utdanningsdirektoratet skriver at «livsmestring dreier seg om å kunne forstå og å kunne påvirke faktorer som har betydning for mestring av eget liv». Det inkluderer, men er ikke begrenset til: fysisk og psykisk helse, levevaner, seksualitet og kjønn, rusmidler, mediebruk, og forbruk og personlig økonomi. Verdivalg og betydningen av mening i livet, mellommenneskelige relasjoner, å kunne sette grenser og respektere andres, og å kunne håndtere tanker, følelser og relasjoner. Mestring gjennom lek beskrives også som en viktig tilnærming til temaet folkehelse og livsmestring [1] .
Vi i KoRus-Øst har tatt punktet med mestring gjennom lek på alvor. Varierte temaer er som skapt for et brettspill og spill er kanskje den beste måten å leke på. Mestringsspillet tar utgangspunkt i det nye tverrfaglige temaet og forsøker å spre kunnskap, refleksjoner og aha-opplevelser om folkehelse og livsmestring på en lystbetont måte. Spillet er primært utviklet for elever på 8. trinn, men kan også brukes på andre trinn. Spørsmålene har ikke som formål å måle hva elevene kan, men å gi dem ny kunnskap og at de skal få lyst til å «google» eller diskutere ting etter at de er ferdige å spille.
Spillet består av moralske dilemmaer og fem spørsmålskategorier (Oppvekst og læring, Fysisk og psykisk helse, Skjerm og andre medier, Rus og Lett blanding). På de moralske dilemmaene må elevene både ta stilling til hva de selv mener og ta andres perspektiv. To eksempler på moralske dilemmaer i spillet er: «Er det greit å være hjemme fra skolen om man har kjærlighetssorg?» «Ville du meldt fra til politiet om en venn av deg solgte hasj?». Etter at elevene har svart på spørsmålet skal den aktive spilleren peke på en av sine medspillere og gjette hva den personen har svart. Da vi testet spillet i høst utløste dilemmaene en rekke spontane diskusjoner blant elevene. Disse diskusjonene kan gjerne tas videre i andre fag senere.
De øvrige spørsmålene har svaralternativer og et riktig svar. Noen eksempler her er:
1. «Hvor mye tid har verdens befolkning brukt på dataspillet World of Warcraft samlet sett?»
2. «Hvor vanlig er det å bli stresset av skolearbeid?»
3. «Hvilke land har høyest og lavest aldersgrense for kjøp av alkohol?»
4. «Hvorfor donerer noen jevnlig blod til Blodbanken?»
(Se svar i bunn av teksten. Ikke juks, bestem deg for et svar først!)
Høsten 2020 testet vi spillet i syv klasser fordelt på fire skoler. Vi fikk mange gode tilbakemeldinger fra elevene og vi opplevde særlig stort engasjement rundt de moralske dilemmaene. Flere kommenterte også at spillebrettet var fint å se på. Vi har fått kunstner Heidi Constanse Næs Bakken til å male et bilde som passer til temaet og elementer av kunstverket brukes for å danne spillefelt og spørsmålskategorier.
Spill og bli klok!
Mestringsspillet er det andre spillet i serien: Spill deg klok fra KoRus-Øst. Det første spillet i serien Metaspillet, handler om data- og pengespill. Det kan du lese mer om her.
Både Mestringsspillet og Metaspillet er ikke-kommersielle produkter som kan bestilles gratis fra våre nettsider:
Bestill spillet
Privatpersoner får tilsendt ett eksemplar, mens de som skal bruke det til undervisning får tilsendt fem eksemplarer til sin skole, vi oppfordrer til gjenbruk av spillet for å skåne miljøet.
Vi vil svært gjerne høre om deres spillopplevelse og forslag til forbedringer på
Send oss en melding
Svar på spørsmålene: 1. Legger vi sammen all tid spillerne brukte på World of Warcraft fra 2004-2012 får vi omtrent 6 millioner år. 2. På 9. trinn oppgir omtrent en av tre gutter og seks av ti jenter at de svært ofte blir stresset av skolearbeidet. 3. Eritrea har 25 års aldersgrense og Burkina Faso 13 års aldersgrense for kjøp av alkohol. 4. Blod kan ikke fremstilles kunstig. Ved å gi en halvliter blod kan man redde opptil tre menneskeliv. De moralske dilemmaene finnes det ikke noen fasit svar på, men hva tror du at din beste venn ville ha svart på spørsmålene?
[1] 2.5.1 Folkehelse og livsmestring (udir.no)