Tekststørrelse
Av: Spillgruppa (Niri Talberg, Stian Overå, Magnus Eidem og Øystein Bjørke Olsen, Spesialrådgivere KoRus-Øst)
Hvordan er det best å spre kunnskap om data- og pengespill på en morsom måte? Homo ludens er et latinsk uttrykk som betyr det lekende mennesket. Uttrykket har blitt brukt i flere sammenhenger, men mest om når voksne «leker» i en eller annen form: i uhøytidelige idretter, gjennom spill og hobbyer.
Begrepet er gammelt, og er sist aktualisert i Norge da filosofen Arne Næss tok til orde for at mennesket burde leke mere og ta seg selv mindre høytidelig. Man kunne til og med risikere å gjøre verdifulle nye tanker og ideer i en lekende tilstand, som en ikke hadde kommet på ellers. Pedagoger og psykologer som har studert barns utvikling har også fremhevet lekens betydning både med hensyn til den fysiske, mentale og sosiale siden[1]. Det er kanskje derfor mennesket har laget brettspill i over tre tusen år[2]. Det var da en selvfølge ved å lage et spill om spill; et metaspill! Det har vi gjort og det er vi stolte av.
Å kombinere spilling med læring fører ofte til økt deltakelse og engasjement, enten det er snakk om i skole, utdanning eller arbeidsliv. Kulturhistorikeren Johan Huizinga (1995)[3] beskriver spill som en magisk sirkel, en midlertidig verden innenfor den virkelige verden. Kanskje er det nettopp denne egenskapen som gjør spill så oppslukende?
I dag er det vanlig å omtale spill som et kunst- og kulturuttrykk. Dette stemmer i alle fall med Metaspillet. Spillebrettet er nemlig et maleri av kunsteren Heidi Constanse Næs Bakken, og elementer av maleriet brukes i både spillefelt og spørsmålskategoriene.
I spillet skal deltakerne svare på spørsmål om dataspill, pengespill, problematisk spilling og spillenes rolle i bøker, sanger, kunst og andre deler av populærkulturen. De får også muligheten til å gamble på om en historie som de skal få høre er negativ eller positiv. Historiene er laget for å skape ettertanke på en humoristisk måte, selv om alvoret ikke er langt unna.
Ideen til spillet dukket opp da Niri Talberg var på jobbintervju og ble spurt om hvordan man kan spre kunnskap om spill på en kreativ måte. Han har skrevet doktorgrad om læring i spill og ofte brukt spill i undervisning tidligere. De første utkastene var likevel ganske uferdige og det er mange fra KoRus-Øst som har spilt en viktig rolle med å forbedre design, spørsmål, spillbarhet og språk. Men hvorfor har vi laget et sånt spill?
Pengespill og problematisk spilleatferd er et nasjonalt ansvarsområde som KoRus-Øst har fått tildelt av Helsedirektoratet. Vi forsker selv og er et bindeledd mellom behandlere, forskere og et allment publikum som er interessert i eller bekymret for spill. Formidling av kunnskap om spill er den desidert viktigste delen av vårt arbeid.
Spillet er et ikke-kommersielt produkt som alle kan bestille gratis fra våre nettsider: www.rus-ost.no. Vi bruker det aktivt i undervisning på studiet Pengespillavhengighet og problemskapende dataspilling - forståelse og tiltakskompetanse ved Høgskolen i Innlandet. Vi tror også det kan være til glede for alle andre spillinteresserte personer fra 12 år og oppover.
Spill og bli klok!
Vi leser gjerne noen ord om din spillopplevelse
Gi oss en tilbakemelding
Mens vi venter på det er vi i gang med å lage et nytt spill, et spill om livsmestring for ungdomsskoleelever, men det er en annen historie.
[1] https://no.wikipedia.org/wiki/Homo_ludens
[2] Liestøl, E. (2001). Brettspill - en global lek med kulturen. I: Liestøl og Liestøl. Perspektiver på dataspill og læring, (s.44-48). ITU-rapport nr.12.
[3] Huizinga, J. & Hull, R. F. C. (1949). Homo Ludens: A Study of the Play-element in Culture. Routledge & Kegan Paul.