Tekststørrelse
Ø-TV
Anbefalt litteratur
KoRus-Øst (arkiv)
Tidlig intervensjon på rusområdet er et prioritert satsingsområde i regjeringens opptrappingsplan for rusfeltet (St.prp. nr.1(2007–2008)). I rundskriv Q-16/2007 «Forebyggende innsats for barn og unge» framheves viktigheten av gode oppvekstmiljøer, der alle blir sett og hørt, og at det gripes tidlig inn i en problemutvikling. «Tidlig intervensjon er avhengig av en klar forståelse av eget ansvar, tilstrekkelig kunnskap til å kunne identifisere rusrelaterte problemer, ferdigheter i å ta opp en bekymring med den/de det gjelder og kjennskap til relevante samarbeidspartnere og kompetansemiljøer» («Fra bekymring til handling – en veileder om tidlig intervensjon på rusområdet», IS 1742, Helsedirektoratet).
Prosjektet «Barn i rusfamilier – tidlig intervensjon, hvordan komme inn for sent så tidlig som mulig?» har vært et 3-årig samarbeidsprosjekt med Veldre barnehage og Buttekvern barnehage i perioden 2009–2012. Prosjektet er støttet av Kompetansesenter rus – region øst (KoRus-Øst) med veiledning, kompetanse og kompetansemidler. KoRus-Øst, representert ved Torhild Kiel land og Johs. Nermo, har deltatt i styringsgruppa og prosjektgruppa. Representanter fra barneverntjenesten har deltatt med råd og innspill.
Målsettingen har vært å utarbeide en lokal handlingsveileder for barnehagene i Ringsaker, der det er satt fokus på hvordan gå fra bekymring til handling og hvordan få til dette i praksis. Handlingsveilederen er et verktøy som skal bidra til å gjøre det tryggere for de ansatte i barnehagene å gripe inn og gjøre de riktige tingene i riktig rekkefølge.Handlingsveilederen er relevant når det oppstår ulike bekymringer for barnets omsorgssituasjon. Det er de samme rutinene for av dekking, handling og samarbeid med barneverntjenesten som er aktuelle å bruke i alle slike saker.
Den lokale handlingsveilederen tar utgangspunkt i følgende sentrale veiledere: «Fra bekymring til handling» – en veileder om tidlig intervensjon på rusområdet (IS-1742 Helsedirektoratet). «Til barnets beste – samarbeid mellom barnehagen og barnevernstjenesten» (Barne- og likestillingsdepartementet og Kunnskapsdepartementet). Barn i rusfamilier – tidlig intervensjon. Hvordan komme inn for seint så tidlig som mulig? – Hand lings veiledning for skoler og barnehager i Siljan, Porsgrunn, Tønsberg og Stokke (2006/2007).
Handlingsveilederen er utarbeidet med utgangspunkt i en situasjon hvor det er bekymring for omsorgssituasjonen som viser seg senere å ha årsak i rusproblematikk og/eller kjennskap til rus hos foreldre/foresatte. Den går fra bekymring til handling for å gi råd om hvordan barnehagen skal håndtere mistanken. I dette arbeidet er det sentralt med god kommunikasjon med foreldre/foresatte, og «Den nødvendige samtalen» har fått stor plass i handlingsveilederen. Den gir videre tips om hvilke instanser som kan gi råd og veiledning om rusmiddelproblematikk. Punkt 5, 6, 7 og 8 omtaler samarbeidet mellom barnehage og barneverntjenesten. Avslutningsvis gis det eksempler på situasjoner som kan oppstå i barnehagen. Til slutt er det listet opp aktuelle nett steder/kontakt adresser som kan være nyttige, samt oversikt over aktuelle lover og nyttig litteratur.
Last ned Lokal handlingsveileder