Tekststørrelse
KORUS Øst kan tilby kompetansehevingsprosjekt om eldre og rus. Vi samarbeider med KORUS Oslo, som i 2018 fikk nasjonalt ansvar for koordinering av fagområdet aldring og rus.
Mange mennesker opplever rusmiddelproblemer i en kortere eller lengre periode i livet. Ofte er det gradvis og glidende overgang fra «normal» og til dels problemfri bruk til å utvikle langt mer alvorlige rusmiddelproblemer. Narkotikaoverdoser har tradisjonelt fått mest oppmerksomhet, og i 2018 døde 286 personer av overdoser. Til sammenligning døde 335 personer av alkoholrelaterte dødsårsaker samme år, hovedsakelig på grunn av alkoholavhengighet og alkoholrelaterte leverlidelser som skrumplever.
Rusmiddelbruken vil gi ulike konsekvenser og påvirke livssituasjon og den enkeltes funksjonsnivå i ulike grad. Samtidig vet man at helse- og omsorgstjenestene er lite rustet til å møte denne gruppen eldre, hvor rusmiddelbruk, legemiddelbruk, aldring og sykelighet gir komplekse problemstillinger. Hjelpeapparatet må tørre å spørre om rusmiddelbruk på arenaer hvor voksne og eldre ferdes, og at dette blir et tema på lik linje med andre temaer det er relevant å snakke om. Det å sette rus på agendaen er dermed viktig i alle tjenester, og kan bidra til å redusere konsekvensene for den enkelte og for barn/pårørende. Kompetanseutvikling i helse- og omsorgstjenestene, sammen med en god kartlegging og samtale rundt tematikken, kan bidra til å gi personen best mulig hjelp.
Informasjonsbrosjyre
Nyttige lenker
Rutinehåndbok
Kunnskapsoppsummering
Folkehelseperspektiv på alkohol
Aldring, alkohol og legemidler (rapport)
Eldre og alkohol (artikkel)
Aldring og rusmidler (temahefte)
Behandling av eldre (eng)
Snakk om rus
Kontaktpersoner
Vibeke Fure Wulfsberg