Tekststørrelse
Når en person har behov for tjenester i kommunal psykisk helse- og rustjeneste skal relevante opplysninger innhentes for å utforme og utøve tjenester. Kommunen må inngående undersøke hva som er den enkeltes behov. Tjenestene som ytes skal være individuelt tilpasset. Det er derfor avgjørende at kommunalt ansatte, har kunnskap om kartleggingsverktøy i forhold til psykisk helse- og rusutfordringer, og at de innehar kompetanse til å nyttiggjøre seg verktøyene på en god faglig måte.Tjenester som har oppfølgingsansvar av personer med utfordringer knyttet til problematikken bør ha tydelige rutiner for bruk av kartleggingsverktøy.
Kommunens ansvar for faglig forsvarlig kartlegging er tydeliggjort i Pakkeforløp TSB, der kommunen er henvisende instans. Når henvisningen blir vurdert i spesialisthelsetjenesten tas det stilling til om personen har rett til helsehjelp og hvilket pakkeforløp som eventuelt bør følges. Denne vurderingen gjøres på bakgrunn av informasjonen i henvisningen.
NKROP og KORUS Øst utga i 2021 en håndboken og videoserien nedenfor hvor fokuset er: Hvordan få til god kartlegging av rus og psykiske helseproblemer i kommunale helse- og omsorgstjenester.
Håndbok
Videoserie om kartlegging
Arild Bekkevold, seniorrådgiver Statsforvalteren i Innlandet
Status og veien videre
Kommunale utfordringer
Tore Willy Lie, faglig rådgiver NKROP
Anbefalte kartleggingsverktøy
Lise Hellum-Håkestad, spesialrådgiver KoRus-Øst
Kartleggingssamtalen
Spilleliste med videoene på Youtube
Spilleliste
I en kronikk publisert på kommunetorget.no gir Lise Hellum-Håkestad, Malin Taihaugen(begge KORUS Øst) og Tore Willy Lie (NKROP) en status på utfordringer og anbefalinger knyttet til kartlegging av psykisk helse og rus hos brukere av kommunale tjenester.
Les kronikken
Ta kontakt hvis det er ønskelig med ytterligere opplæring.
Kontaktpersoner
Lise Hellum-Håkestad